مراتب اعضای بدن
در کتب تشریح، اعضاى انسان به رئیسه و غیر رئیسه تقسیم شده است. اعضاى رئیسه منشأ قوا و نیروهاى نخستین بدن اند که در بقاى شخص یا در بقاى نوع (نسل) به آن اعضا نیازمندند.
در بقاى شخص، سه عضو در بدن موجود می باشد :
1- قلب که مبدأ قوۀ حیوانى است
2- دماغ که مبدأ قوۀ حس و حرکت است
3-کبد که مبدأ قوه تغذیه(نیروى غذا رسان بدن) است
و در بقاى نوع، چهار عضو که که همین سه اندام مورد اشاره به اضافه چهارمین عضوکه انثیین (بیضه ها) می باشد، وجود آن در بدن یک جنبه ضرورى دارد و یک جنبه انتفاعى؛ اما ضرورت وجود بیضهها در بدن، تولید منى (اسپرم) که نگه دارنده نسل مىباشد، و جنبه انتفاعى وجود آنها در بدن تمامیت بخشى به شکل و مزاج نرینه و مادینه که دو عارضه لازم (نه ذاتی) براى همه انواع حیوانات مىباشد .
اعضایى که رئیس نیستند یا خادم اعضاى رئیسهاند و یا غیر خادم.
اعضای خادم رئیسه : بعضی از این اندامها تهیه و آماده کردن خدمت و بعضی دیگر ادای خدمت را به عهده دارند . آماده کردن خدمت نسبت به کار اعضای رئیسه مقدم است و ادای خدمت بعد از کار اعضای رئیسه است اولی را منفعت ودومی را خدمت می گویند .
آماده کننده خدمت برای قلب ، شش است و اداکننده خدمت، شریانها می باشند .
آماده کننده خدمت برای دماغ (مغز)، کبد و سایر اعضای تغذیه(گوارش) وحفظ روح(اعضاى نگه دارنده روح )،و ادا کننده خدمت آن اعصاب است.
اندام آماده کننده برای کبد معده و اندام ادا کننده خدمت آن ورید ها است .
مهیا کننده خدمت برای بیضه ها اندامهایی اند که قبلا منی را پدید آورده اند و ادا کننده خدمت در مردان مجاری ادراری و رگهایی اند که بین بیضه ها و مجاری ادراری است ودر زنان رگهایی است که تخمک از را ه آنها بهزهدان می رسد .
اعضای غیر خادم نیز به اعضاى مرئوسه و غیر مرئوسه منقسم است.
اعضاى مرئوسه اعضایى هستند که قوایى از اعضاى رئیسه به سوى آنها جریان دارد، چون کلیهها و معده و طحال و رئه، که آن را شش خوانیم.
اعضاى غیر مرئوسه: اعضایى که نه خادمهاند و نه رئیسه و نه مرئوسه آنهایى هستند که خودشان به قواى غریزیهاى اختصاص دارند و از اعضاى رئیسه به سوى آنها قواى دیگرى جارى نمىگردد، مانند استخوانها و غضروفها .
منابع :معرفت نفس
قانون
تشریح الابدان